@KTzone » 消閒 - 會員聊天 » 有幾多人反對或者支持推行國民教育?

2012-9-5 10:53 sinta
有幾多人反對或者支持推行國民教育?

日日報紙新聞都滿佈國民教育o既新聞
其實有幾多人反對?
又有幾多人係支持呢?
如果邊個有有關國民教育o既政府指引(真實版)
歡迎係依到公開大家討論
但各人有各人o既觀點,嚴禁罵戰~~

2012-9-6 12:11 婉╳婉
我揀支持,點解會話係[洗腦]??未開始就推翻呢一科,其他人點睇香港
好多香港人唔認自己係中國人,因為有太多衰野,但當有好野,如奧運請金牌運動員黎港,個個都去睇,仲話好驕傲!!會唔會矛盾左d呢??

通識強調[批判性思考]如果你無就比人[洗腦],仲有當你認識多左中國,你會對中國有唔同睇法,唔係一黎就要推翻政府

2012-9-6 13:13 sinta
我就覺得應該睇左政府o既指引先
如果佢個指引真係講到明唔可以講任何有關中國不利o既事
甚至要歪曲事實,好似日本否認有南京大屠殺咁
要同班小學生講無發生過六四
咁先叫洗腦,如果係咁我都覺得唔應該推行
但如果佢個指引無咁講到,試推又無咩問題丫~
我覺得香港德育係應該要推行
如果香港發生好似之前福島地震咁o既天災,
香港真係未必做到好似日本人咁冷靜

2012-9-6 22:25 rilayuen
課程內容由學校決定,老師教,我地咩都未知就否定,咁又會對香港好咩

2012-9-7 10:42 sinta
其實只要一有關內地o既事有部分人都會想反左先

2012-9-7 10:57 rilayuen
就係佢地唔了解中國,乜都反

2012-9-7 12:31 sinta
因為依家社會鍾意將d負面嘢放大
所以無計~
今日我見社交網站好多朋友話要全城黑衫
點知我返工見到黑衫都得個小貓兩三隻
我諗著即使著黑衫個d都未必個個係反國教
可能只係佢咁啱得咁橋著左黑色o者

2012-9-7 22:29 rilayuen